“Το μετέωρο Βήμα: Σκίτσα για το προσφυγικό”

Σήμερα, Τρίτη 21/6/2016, η Λέσχη Ανάγνωσης του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού και το 2ο ΙΕΚ Κορυδαλλού (Φυλακών) φιλοξένησαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΙΕΚ τη Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων για μια συζήτηση πάνω στα έργα της πρόσφατης έκθεσής τους με θέμα: «Σκίτσα για το Προσφυγικό».

Διαφάνεια1Μαζί μας βρέθηκαν οκτώ από τους σημαντικότερους Έλληνες γελοιογράφους, συνεργάτες εφημερίδων και περιοδικών ευρείας κυκλοφορίας: οι Τάσος Αναστασίου, Δημήτρης Γεωργοπάλης, Μιχάλης Κουντούρης, Πάνος Μαραγκός, Παναγιώτης Μήλας, Παναγιώτης Μητσομπόνος, Μαρία Τζαμπούρα και Βαγγέλης Χερουβείμ.

Διαφάνεια2

Τα έργα της έκθεσης προβλήθηκαν σε οθόνη και τα παρουσίασε άκρως κατατοπιστικά ο εκπαιδευτής του ΙΕΚ Ανδρέας Μουγγολιάς. Ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση των γελοιογράφων με τους κρατούμενους μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης και καταρτιζόμενους του ΙΕΚ στις ειδικότητες «Τέχνη Σκίτσου, Εικονογραφίας, Γραφικών» και «Γραφιστική Εντύπου και Ηλεκτρονικών Μέσων», που ξεκίνησε από το Προσφυγικό και την αποτύπωσή του από την καυστική πένα των σκιτσογράφων και έφτασε μέχρι τα όρια της σάτιρας και τις δυσκολίες του επαγγέλματος. Πέρα από την αυτονόητη αξία της συζήτησης και των εντυπώσεων που ο καθένας εκ των συμμετεχόντων αποκόμισε από αυτή, έχει ιδιαίτερη σημασία για τους καταρτιζόμενους του ΙΕΚ να έρχονται σε ζωντανή επαφή και να ανταλλάσσουν απόψεις με επαγγελματίες του χώρου, οι οποίοι μάλιστα τυχαίνει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

DSCN1469

Οι γελοιογράφοι είχαν την ευγενή καλοσύνη να χαρίσουν στην βιβλιοθήκη του ΙΕΚ σειρά βιβλίων σχετικών με την τέχνη που υπηρετούν και αρκετά αντίτυπα της  έκδοσης «Το Μετέωρο Βήμα: Έκθεση σκίτσων για το προσφυγικό» με τα έργα της έκθεσης και τους ευχαριστούμε θερμά τόσο για αυτό όσο και για την πολύ γενναιόδωρη δαπάνη του χρόνου τους. Η επιτυχία της σημερινής συνάντησης μας κάνει να πιστεύουμε πως θα υπάρξουν και άλλες τέτοιες γόνιμες συναντήσεις μας στο μέλλον.