Ο Κινηματογραφικός “Βασιλιάς” στη φυλακή

 

Σήμερα Πέμπτη, 9 Ιουνίου 2016, η Λέσχη Ανάγνωσης και Κινηματογράφου του Κ. Κ. Κορυδαλλού σε συνεργασία με το ΙΕΚ και το ΣΔΕ Φυλακών Κορυδαλλού οργάνωσαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολικού χώρου της Φυλακής μία συζήτηση για την κινηματογραφική ταινία “Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ” (2002) του Νίκου Γραμματικού. Είχαν προηγηθεί προβολές της ταινίας, την οποία παρακολούθησαν αρκετοί κρατούμενοι. Ο σκηνοθέτης Νίκος Γραμματικός και ο κριτικός κινηματογράφου Άκης Καπράνος μοιράστηκαν μαζί τους σκέψεις και συναισθήματα που προκαλεί σήμερα η ταινία. Η συζήτηση ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και, όπως είπε κι ο ίδιος ο σκηνοθέτης, αποκάλυψε πτυχές πρόσληψης που ούτε ο ίδιος τις είχε φανταστεί.

CROW1 copyΠρόκειται για μια ταινία που κατά την ταπεινή μας άποψη αποτελεί ένα από τα ελάχιστα αριστουργήματα του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου και όσοι δεν την έχετε δει, βρείτε το χρόνο να το κάνετε. Περιέργως, άλλωστε, η συγκυρία την καθιστά άκρως επίκαιρη. Ο πρωταγωνιστής της δε Βαγγέλης Μουρίκης – που ήταν επίσης προσκεκλημένος στη συζήτηση, αλλά μια ανειλημμένη υποχρέωση δεν του επέτρεψε να παραβρεθεί – δίνει μια ανεπανάληπτη ερμηνεία, για την οποία πήρε το Α΄ Βραβείο Πρώτου Ανδρικού Ρόλου στο 43ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Στο ίδιο Φεστιβάλ η ταινία απέσπασε επίσης τα βραβεία Γ΄ Καλύτερης Ταινίας, Σκηνογραφίας και Ήχου, ενώ στο 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Καΐρου πήρε τη “Χρυσή Πυραμίδα”. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι κανένας θεατής της δεν μένει ασυγκίνητος.

Είναι ένα φιλμ που μιλάει με απλό τρόπο για σύνθετα πράγματα και μπορεί να το παρακολουθήσει ο καθένας, ανεξάρτητα από το πόσο μικρή ή μεγάλη σχέση έχει με τον κινηματογράφο. Ο Άκης Καπράνος είναι ο πρώτος κριτικός κινηματογράφου που είδε κι ανέδειξε την αξία της, όταν άλλοι κριτικοί ή την παρέβλεπαν ή την απαξίωναν. Ο χρόνος τον δικαίωσε.