«Το εσώβρακον του Αγίου Γρύφωνος»

 

Την Τετάρτη 17/2/16 οι εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ και οι καταρτιζόμενοι του ΙΕΚ των Φυλακών Κορυδαλλού είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την θεατρική παράσταση

«Το εσώβρακον του Αγίου Γρύφωνος»,

την οποία παρουσίασε αφιλοκερδώς η θεατρική ομάδα «Προσάναμμα» στην αίθουσα εκδηλώσεων του εκπαιδευτικού χώρου των Φυλακών.

 

Το έργο, που είναι βασισμένο στο σατιρικό ποίημα του Ζακυνθινού ποιητή Ιωάννη Κολώνια, γραμμένο το 1897, καυτηριάζει την εξαπάτηση και την εκμετάλλευση των θρησκόληπτων πιστών εκ μέρους αδίστακτων ιερωμένων. Το ξεχασμένο σώβρακο ενός εραστή παπά μετατρέπεται σε ιερό κειμήλιο από τη μοιχαλίδα σύζυγο ενός εύπιστου μέχρι ηλιθιότητος Κόντε και καθαγιάζεται με τη συνδρομή του ηγούμενου ενός μοναστηριού. Οι χαρακτήρες μετατρέπονται σε αφηγητές και αντίστροφα, ενώ οι μουσικοί συνυπάρχουν και παρεμβαίνουν στην παράσταση επενδύοντάς την με μια πληθώρα μουσικών οργάνων και πολιτισμών. Παρά το γεγονός ότι έχουν διατηρηθεί η ιδιότυπη πρωτότυπη γλώσσα και ο δεκαπεντασύλλαβος στίχος του ποιήματος, αυτό όχι μόνο δεν εμπόδισε την πρόσληψή του από τους θεατές, αλλά την εμπλούτισε κιόλας, καθώς το γέλιο υπήρξε πηγαίο και άφθονο, ενώ και τα εκ των υστέρων σχόλια ήταν θετικότατα και διεισδυτικά.
Η παράσταση αφιερώθηκε στη μνήμη του σπουδαίου δασκάλου και επί έντεκα χρόνια Διευθυντή του ΣΔΕ των Φυλακών Κορυδαλλού Γιώργου Ζουγανέλη, ο οποίος πέρα από όλα τα άλλα είχε καταφέρει σε αυτή τη γόνιμη πολυετή εκπαιδευτική του δράση να δημιουργήσει έναν ισχυρό δεσμό ανάμεσα στην Τέχνη και τη Φυλακή, παρέχοντας την ευκαιρία στη μεν Τέχνη να δοκιμάζεται στα δύσκολα και συνήθως να θριαμβεύει, στη δε Φυλακή να φωτίζεται και κάπως να ημερεύει.
12705492_1687336684880873_3154778304115977582_nΤο τέλος της παράστασης βρήκε τους συντελεστές της να χειροκροτούνται θερμά από το κοινό τους, ενώ στη συνέχεια ο σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής Κωνσταντίνος Πέτρου, η συμπρωταγωνίστριά του Μυρτώ Θεοδωράκη, οι μουσικοί και ηθοποιοί Γιάννης Μαλλιαρουδάκης, Κωστής Μπαρμπαγιαννέρης, Δημήτρης Ταχιάς και η επιμελήτρια κίνησης ηθοποιός Στέφη Πουλοπούλου μοιράστηκαν σκέψεις και ιστορίες με κρατούμενους σε πηγαδάκια χαλαρής συζήτησης, όπως ακριβώς μπορεί να συμβεί και στο φουαγιέ ενός θεάτρου.
Ευχαριστούμε θερμά την εξαιρετικούς καλλιτέχνες για τη γενναιόδωρη προσφορά της τέχνης τους και για την απλότητα με την οποία επικοινώνησαν μαζί μας και τους ευχόμαστε να είναι πάντα έτσι ευφάνταστοι, δημιουργικοί και αλληλέγγυοι!
Βαγγέλης Κάλιοσης
Διευθυντής ΙΕΚ Φυλακών Κορυδαλλού